Rapport över utbytesstudier

När man åker på utbyte från Novia vill de att man i slutet av sin utbytestermin skriver en mindre rapport över tiden. Detta för att framtida utbyteselever skall kunna få tips och en någolunda uppfattning om skolan de är intresserad av. Denna diktade jag snabbt ihop igår och tänkte att varför inte posta den här. Så håll till godo för här kommer min reflektion över mitt utbyte i Groningen, Nederländerna.
 

Motivation

Jag har alltid varit säker på att jag vill åka på utbytesstudier under mina högskolestudier. Jag började tidigt med att gå genom alla skolor Novia hade samarbeten med. Jag visste att jag inte ville göra ett ESN projekt som studeranden ofta gör, jag ville studera och läsa kurser. Eftersom jag studerar infra blev det svårare än jag trodde att hitta bra alternativ. Slutligen hade jag endast två att välja mellan, Norge där studierna skulle gå på norska eller Nederländerna där det fanns ett mycket bra upplägg av kurser och på engelska dessutom. Valet blev enkelt och jag ansökte redan 1 år på förhand för att säkert säkra en av de två platserna på Hanze University of Applied Science i Groningen, Nederländerna.

Ankomst och introduktion

Jag flög från Vasa till Amsterdam 26 januari. Tog tåget upp till Groningen, tar cirka 2,5h, där bodde jag hos 2 bekanta i 4 dagar före jag flyttade in i studenthuset jag skulle bo i. Hela veckan före vi började hade ESN ordnat en introduktionsvecka. Detta rekommenderar jag verkligen att man skall delta i för man lär sig massa nödvändig info om Groningen-livet och skaffar sig lätt en bra bekantskapskrets redan första veckan vilket är super viktigt då man reser själv. Fredagen före vi började hade vi introduktionsdag med klassen och rundvandring på skolan.

Studiesystem

Under introduktionen med klassen blev det klar att jag var ända utbyteseleven på klassen. Här på Hanze slår skolan samman den nederländska klassen med den internationella, i detta fallet jag. Detta för att de nederländska studerandena skall bli bättre på engelska, det är obligatoriskt för dem att studera hela tredje året på engelska. Genialt om ni frågar mig men kanske inte optimalt med en utis och 25 dutchies. Annars har jag varit supernöjd med studieupplägget och kurserna jag läst. Känner verkligen att jag har lärt mig massor och kommer åka hem med kunskap som jag kommer ha stor nytta av under min FFU och när jag skall skriva slutarbetet.

Kurserna jag läst (30 ECTS):

Environment and Alternatives

Management and Communication

Design, Build and Maintenance

Civil 3D

Innovative tendering

Systems engineering

Construction Engineering (Prestressed concrete)

Practical assignment - Construction Engineering

Research Project

Kan tillägga att vi har arbetat ytterst lite individuellt. Alla kurser har gått ut på att man ska jobba i grupp. Under introduktionen första dagen blev vi indelade i dessa grupper som vi skulle jobba i under hela terminen.  Mycket hänger alltså på om man får en bra grupp eller inte. Vi har inte häller haft mycket närundervisning, mestadels har vi jobbat med projektgruppen. Vissa veckor har vi haft lektioner en dag av 5 men ändå suttit i skolan från 9 till 16 alla dagar den veckan. Det säger ganska mycket om omfattningen och storleken på uppgifterna, då 4 personer jobbar 7 timmar om dagen i veckotal för att ens ha en chans att få klart projektet i tid. Väldigt bra förberedelser inför yrkeslivet! 

Boende

Jag har hyrt ett rum av Lefier i ett studenthus med 280 andra internationella studeranden. Rummet var 12 kvm och inrett vilket är viktigt. Jag delade 3 toaletter, 3 duschar och ett kök med 15 andra personer vilket kan vara helt underbart och helt förj*vligt beroende på humör. Men för att återkomma till vikten av en bra bekantskapskrets så rekommenderar jag att man väljer att bo i ett studenthus. Där finns alltid någon att snacka med, festa med eller bara gå på en promenad med. Man får lätt vänner för livet om man är öppen för det. Personligen blev jag väldigt bra integrerad i klassen och spenderade mestadels av min lediga tid med klasskompisarna och inte med mina 15 sambos.

Att leva I Nederländerna

Allt är snäppet billigare här än hemma i Finland. Hyran ligger runt 300-400€ i månaden beroende på var och på hur många kvadratmeter man bor. Man överlever inte utan en cykel, en sån finner man enkelt på Facebook eller på www.marktplaats.nl. Köp en för 45-65€, inte billigare för då är den antagligen stulen och inte dyrare för då blir den garanterat stulen. Att ta tåg till Amsterdam eller andra städer kostar en mindre förmögenhet men man kan om man orkar organisera gruppbiljetter på Facebook och få en returbiljett för ynka 7€. Sök på NS grouptickets på fb. 

Studielivet & Fritidsaktiviteter

Groningen är precis som Vasa en studiestad, här studerar 55 000 ungdomar vilket gör stadens nattliv ytters hektiskt på en onsdagskväll. Till skillnad från Vasa finns inte många studentföreningar som ordnar studerande evenemang men bar utbudet är oändligt.

Det finns ett stort sportcentrum vid namn ACLO på campuset. Det kostar cirka 50€ för 6 månader och då får man gå på alla öppna kurser som dras. Ex. Yoga, Pilates, Bodyfit och Bodypump. För en mindre summa kan man också gå med i 10 veckors kursen som ex volleyboll, tennis, karate, polefit etc. Utbudet är enormt.

ESN Groningen ordnar också mängder av resor och evenemang under hela terminen. Man kan lätt se hela Nederländerna genom att delta i resorna de ordnar. De har också ordnat pubcrawls, pubquiz, internationella middagar och filmkvällar.

Positivt och Negativt

Enligt mig finns det inget negativt med att åka på utbyte. Visst kan det vara jobbig i början och motgångar kommer alltid (men de gör de hemma i Finland också) men allt detta kommer leda till att du som person utvecklas något enormt. Du lär dig massor om andra människor, andra kulturer och mest om dig själv. Det är endast när man stiger utanför sin så kallade comfort zone som man utvecklas och växer. Bästa med att flytta, bo och studera utomlands är människorna man lär känna. Typisk kliché men det är sant, man skaffar sig vänner för livet och detta kommer berika ens liv mer än man kan tro. Sammanfattningsvis, ända negativa jag kan komma att tänka på är den hjärtskärande känslan då utbytet är över och du tvingas riva upp dina rötter och säga farväl till dina nyfunna vänner.