Nederländerna vs Finland

Så hur är det nudå att studera i Nederländerna till skillnad från Finland ? Många har ställt denna fråga och oftast svarar jag att det känns som det är svårare här. Inte svårare på ett negativt vis utan på ett bra vis. Man känner att man lär sig mycket nytt och mycket av värde. Sånt man kommer ha nytta av i framtiden. Detta är något som jag har saknat i Novia, känslan att man faktiskt när sig något. haha. Det är klart vi har lärt oss mycket där men snart är jag färdigutbildad ingenjör och det skrämmer lite då det känns som man inte riktigt är redo. 
 
Efter bara några veckor här känns det som jag har lärt mig massa nytt och det vi har lärt oss har vi lärt oss från grunden. Här nedan ser ni alla kurser jag läser och notera att sista kursen Construction Engineering är enda som gör helt individuell. Annars jobbar vi i grupper i alla andra kurser. Jag har också bara ett prov vilket skiljer sig mycket från Novia. Där har vi lite grupparbeten(jämför med här) och ganska många prov men här är det tvärt om. Vi kommer också jobba i samma grupp under alla kurserna vilket underlättar mycket. Visst är det bra med olika grupper så lär man känna mer folk men det blir lätt väldigt råddigt och det är så mycket enklare att jobba med folk man känner. Min grupp består av mig och 3 nederländska killar och det går riktigt bra. 
 
Alla kurserna är sammanlänkade genom att de alla fokuserar på projektet Western Ring Road Groningen. Om några år så skall vägen updateras och vi skall under dessa 16 veckor precis samma som de som planerar vägen. Så först har vi undersökt trafikflöden och omgivningen, sen har alla i gruppen skapat sina egna alternativ för WRGn som vi sedan gjorde en Criteria Analysis på och så kom vi framt ill vilket av alternativen som lämpar sig bäst. Detta utgjorde första kursen Environment and Alternatives och rapporten vi lämnade in förra fredagen omfattade hela 28 sidor text och bilder. Så håller vi även på med en kurs som heter Inovative Tendreing och den handlar sen om kontrakten man skriver för huvud-och underentreprenörera och alla kontrakt där mellan. Och allt utgår från WRG vilket gör det så mycket mer intressant då vi egentligen jobbar på ett riktigt projekt, något som skall byggas om några år. Och skulle vi ha kommit fram till något riktigt bra skulle det till och med kunna hända att de skulle välja vårt alternative! Hur coolt som helst. Så nu kommer jag ha en orsaka att återvända till Groningen, för att se hur vägen sista slutligen byggdes. Sen håller vi även på med flera andra kurser som jag inte orkar gå in på detalj med, poängen är att de alla handlar om the WRG
 
Sammanfattningsvis så gillar jag altså upplägget här för det finns nästan inga fristående kurser, alla är kopplade till samma projekt bara från olika synvinklar.  Istället för att vi på Novia lär oss lite om allt så lär vi oss här från början till slut hur man genomför ett projekt. Good work Netherlands!